Στο τμήμα υπάρχουν εργαστήρια διαμορφωμένα για πολλαπλές χρήσεις όπως τη διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων των σπουδαστών, τη διεξαγωγή ερευνών αλλά και τη δυνατότητα θεωρητικής διδασκαλίας .
Η εργαστηριακή υποδομή, συμπληρώνεται από εξοπλισμό και όργανα για τη διεξαγωγή ασκήσεων πεδίου στο πλαίσιο οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στη θάλασσα ή λίμνες, λιμνοθάλασσες και ποτάμια με τη μίσθωση αλιευτικών σκαφών (φόρμες εργασίας, δειγματολήπτες, φορητά όργανα μετρήσεων, αλιευτικά εργαλεία, σωσσίβια κλπ).
Εργαστήρια Τμήματος Αλιείας& Υδατοκαλλιεργειών
Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Στατιστικής και Πληροφορικής
Στο Εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται η εργαστηριακή εξάσκηση των φοιτητών στα προπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος: «Εισαγωγή στην Πληροφορική», «Εφαρμογές Πληροφορικής στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες», «Βιοστατιστική» και «Ανάλυση Δεδομένων». Επίσης χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία του μαθήματος «Ανάλυση Δεδομένων και Μοντελοποίηση» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος. Πρόκειται για δύο (2) εργαστηριακούς χώρους συνολικής χωρητικότητας πενήντα (50) ατόμων (θέσεων εργασίας) .
Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικολογίας Υδάτινων Οικοσυστημάτων (ApEcolab)
Το εργαστήριο έχει ιδρυθεί από το 2002 και έχει θεσμοθετηθεί (ΦΕΚ Β’ 2680/11-12-2015) ώστε να εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, τη μεταφορά και διάδοση γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς και ανάγκες έρευνας και ανάπτυξης στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα: Βιολογίας και οικολογίας υδρόβιων οργανισμών (ψάρια, ζωοπλαγκτικοί και ζωο−φυτοβενθικοί οργανισμοί), Διαχείριση και εκμετάλλευση αλιευτικών πόρων, Μελέτη Περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών συνιστωσών και παραγωγής αλιευμάτων, Προστασία βιοποικιλότητας (οικότοποι και είδη), Μελέτη προστατευόμενων περιοχών, Μοντελοποίηση παραγωγικών διαδικασιών και ανάλυση κινδύνου. Στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικολογίας Υδάτινων Οικοσυστημάτων πραγματοποιείται η εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών στα παρακάτω μαθήματα: Γενική Βιολογία, Υδροβιολογία Ι: Υδάτινα συστήματα, Υδροβιολογία ΙΙ: Υδρόβιοι Οργανισμοί, Φυσική & Γεωλογική Ωκεανογραφία, Εφαρμογές πληροφορικής στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες, Δυναμική αλιευτικών αποθεμάτων, Αλιευτική Βιολογία, Αλιευτική Τεχνολογία, Διαχείριση προστατευόμενων παράκτιων οικοσυστημάτων, Υποβρύχια Φωτογράφηση και πολυμέσα. Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου εργαστηριακού χώρου είναι 16 ατόμων.
Εργαστήριο Βιολογίας & Καλλιέργειας Ιχθύων
Εξυπηρετεί τις ανάγκες αριθμού εργαστηριακών ασκήσεων στα μαθήματα «Εισαγωγή στις Υδατοκαλλιέργειες», «Εξοπλισμός και Μηχανική Υδατοκαλλιεργείων», «Εκτροφές Ιχθύων Γλυκού Νερού» και «Εκτροφές Ιχθύων Θαλάσσης». Εκπονούνται πτυχιακές εργασίες σχετικές με τις εκτροφές ψαριών. Είναι κατάλληλος για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης σπουδαστών. Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου εργαστηριακού χώρου είναι 15 ατόμων.
Εργαστήριο Ενυδρείων.
Στο Εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται η εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών στα παρακάτω μαθήματα: Εισαγωγή στις υδατοκαλλιέργειες, Εξοπλισμός και μηχανική υδατοκαλλιεργειών, Ενυδρεία, Καλλιέργειες Διακοσμητικών Ψαριών. Υπάρχει τράπεζα διδασκαλίας 10 θέσεων στην οποία διεξάγονται οι φοιτητικές ασκήσεις.
Το εργαστήριο καλλιέργειας πλαγκτού αποτελείται από δύο αίθουσες χωρισμένες μεν αλλά επικοινωνούσες μεταξύ τους. Στον ένα χώρο ο οποίος διαθέτει εργαστηριακούς πάγκους, επιδαπέδιο κανάλι και επιτοίχιες συστοιχίες φωτισμού πραγματοποιούνται οι καλλιέργειες πλαγκτού. Στον άλλο χώρο υπάρχουν οι 15 θέσεις εργασίας των φοιτητών με μικροσκόπια και στερεοσκόπια. Επίσης υπάρχει και χώρος ερευνητικού μικροσκοπίου και στερεοσκοπίου συνδεδεμένων με μεγάλη οθόνη τηλεόρασης. Στο Εργαστήριο αυτό διεξάγεται η εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθημάτων Καλλιέργειες Πλαγκτού και Εφαρμογές Φυκοκαλλιεργειών Στο χώρο αυτό υπάρχουν 15 θέσεις εξάσκησης των φοιτητών.
Εργαστήριο Ιχθυολογίας-Ιχθυογεννητικών Σταθμών και Υδατοκαλλιεργειών Ασπονδύλων.
Στο Εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται η εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών στα παρακάτω μαθήματα: Περιβαλλοντική Διαχείριση Υδατοκαλλιεργειών, Τεχνολογία και Διαχείριση Μονάδων Υδατοκαλλιέργειας, Ιχθυογεννητικοί Σταθμοί, Υδατοκαλλιέργειες Ασπονδύλων, Ιχθυοκαλλιέργειες Θαλασσίων Ειδών, Ιχθυολογία Ι, Ιχθυολογία ΙΙ-Αλιευτική Βιολογία, Λιμνολογία. Ο χώρος αυτός διαθέτει πάγκους και καθίσματα για περίπου 25 φοιτητές.
Στο Εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται η εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών στα παρακάτω μαθήματα: Ιχθυοπαθολογία Ι, Ιχθυοπαθολογία ΙΙ, Ποιοτικός-Υγειονομικός έλεγχος ιχθυηρών. Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου εργαστηριακού χώρου είναι 15 ατόμων.
Εργαστήριο Επεξεργασίας Ιχθυηρών
Στο Εργαστήριο αυτό διεξάγεται η εργαστηριακή εκπαίδευση του μαθήματος Επεξεργασία και Μεταποίηση Αλιευμάτων. Διαθέτει 10 εργαστηριακές θέσεις για άσκηση των φοιτητών.
Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γενετικής.
Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γενετικής εξυπηρετεί διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Γενετικής, Πληθυσμιακής Γενετικής και Γενετικής Διατήρησης, Μοριακής και Ποσοτικής Γενετικής, Γονιδιωματικής και Βιοπληροφορικής Ανάλυσης και έχει ως κύριους στόχους: α) την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, καθώς και άλλων ακαδημαϊκών μονάδων του Πανεπιστημίου Πατρών σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του εργαστηρίου, β) την ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας, στα πλαίσια εκπόνησης ερευνητικών έργων, με ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, γ) την δημοσίευση ερευνητικών αποτελεσμάτων από ερευνητικά προγράμματα στα οποία το εργαστήριο συμμετέχει, σε εθνικά/διεθνή συνέδρια και σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, δ) την διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων και ε) την παροχή υπηρεσιών γενετικών αναλύσεων προς τρίτους.
Εργαστήριο Φυσιολογίας Ιχθύων.
Η εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών για τα συγκεκριμένα μαθήματα γίνεται στο Εργαστήριο Υδροβιολογίας και Θαλάσσιας Βιολογίας. Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου εργαστηριακού χώρου είναι 16 ατόμων.
Εργαστήριο Βιολογίας Υδρόβιων Οργανισμών.
Στο Εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται η εργαστηριακή εκπαίδευση των Προπτυχιακών μαθημάτων: Εισαγωγή στην Ιχθυολογία, Συστηματική και ταυτοποίηση Ιχθύων , Βιολογία Υδρόβιων Ασπονδύλων. Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου εργαστηριακού χώρου είναι περίπου 80τμ και καλύπτει τις ανάγκες 15 ατόμων ανά εργαστηριακή ομάδα.
Ερευνητικά Εργαστήρια
Οι βασικοί ερευνητικοί άξονες του Τμήματος είναι: οι Υδατοκαλλιέργειες, η Αλιευτική Διαχείριση και το Περιβάλλον.
Σύμφωνα με αυτούς, τα ερευνητικά εργαστήρια ταξινομούνται όπως παρακάτω ενώ οι ανάγκες τους καταγράφονται καθαρά και μόνο με το σκεπτικό της ερευνητικής διαδικασίας και όχι της εκπαίδευσης.
Υδατοκαλλιέργειες
- Πειραματικός Ιχθυογεννητικός Σταθμός
- Εργαστήριο Διατροφής Ιχθύων
- Εργαστήριο Επεξεργασίας Ιχθυηρών
- Εργαστήριο Ιχθυοπαθολογίας
- Εργαστήριο Ζωντανής τροφής και Ενυδρείων
- Εργαστήριο Γενετικής και Εφαρμοσμένης Γενετικής
- Εργαστήριο Φυσιολογίας Ιχθύων
Αλιευτική Διαχείριση
- Εργαστήριο Δυναμικής Πληθυσμών
Περιβάλλον
- Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Στατιστικής και Πληροφορικής
- Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικολογίας Υδάτινων Οικοσυστημάτων