Το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (ΤΑΥ) σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος έχει εναρμονίσει την Πολιτική Ποιότητας του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ), με Πολιτική Ποιότητας του Πανεπιστημίου Πατρών του Ιδρύματος και εστιάζει στη συνεχή βελτίωσή του, καθώς και στη βελτίωση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού του έργου, ώστε να προσαρμόζεται στις σύγχρονες ακαδημαϊκές και ερευνητικές συνθήκες και προκλήσεις.
Όραμα / Αποστολή του ΤΑΥ είναι να καλύψει αποδοτικά ένα κενό στην υπάρχουσα Σχολή Γεωπονικών Επιστημόνων προσδίδοντας στους αποφοίτους του ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό υπόβαθρο, έτσι ώστε αυτοί να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως επαγγελματίες, αλλά και να τους προετοιμάσει για μεταπτυχιακές σπουδές.
Το ΤΑΥ σχεδιάζει, βελτιώνει και εφαρμόζει διαδικασίες έχοντας ως γνώμονα τη διαπίστωση ότι απαιτείται συμβατότητα με σύγχρονες απαιτήσεις σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας το γεγονός της μετάβασης (τόσο της εκπαίδευσης όσο και της αγοράς εργασίας) σε ένα διεθνοποιημένο/διασυνδεδεμένο μοντέλο.
Η πολιτική ποιότητας του τμήματος επεκτείνεται και τους τρεις κύκλους σπουδών που λειτουργούν σε αυτό, προκειμένου να διασφαλίζεται η επιστημονική συνοχή τόσο επί ακαδημαϊκών ζητημάτων όσο και επί επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, τα αντικείμενα του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΑΥ εντάσσονται σε τέσσερις βασικούς άξονες: Αλιεία, Υδρόβια Ζωική και Φυτική Παραγωγή, Διαχείριση και προστασία του Υδάτινου Περιβάλλοντος.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στους πτυχιούχους να:
- Αναλύουν τις βασικές δομές του υδάτινου περιβάλλοντος και της σχέσης του με την αλιευτική παραγωγή και την εκτροφή υδρόβιων οργανισμών και να αντιλαμβάνονται το υδάτινο περιβάλλον και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και τη διατήρησή του.
- Χρησιμοποιούν τα βασικά εργαλεία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων (στη θεωρητική και εφαρμοσμένη διάστασή της) για τη μελέτη σύγχρονων περιβαλλοντικών ζητημάτων και να αξιολογούν εναλλακτικές πολιτικές για την επίλυσή του.
- Αποκτούν όλα τα απαραίτητα προσόντα για να παρακολουθήσουν επιτυχώς μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό
- Αποκτούν κριτική σκέψη, αξίες, συλλογική γνώση και θέληση για κοινωνική προσφορά.
Οι στρατηγικοί στόχοι του Τμήματος, συνδέονται με τους αντίστοιχους του Ιδρύματος και περιλαμβάνουν:
- Παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, με έμφαση στη φοιτητοκεντρική μάθηση, τη διαρκή αναβάθμιση του ΠΠΣ μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας ετήσιας αναθεώρησης του ΠΠΣ και την επικαιροποίηση και τυποποίηση των ακαδημαϊκών λειτουργιών και εστίαση στα Μαθησιακά Αποτελέσματα.
- Βελτίωση της σύνδεσης με την αγορά εργασίας, τους επιστημονικούς φορείς και τους αποφοίτους του Τμήματος.
- Παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου με βάση τις διεθνείς εξελίξεις μέσω της προώθησης των ερευνητικών συνεργασιών και αξιοποίηση και διάθεση των αποτελεσμάτων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
- Προώθηση και αναγνώριση της αριστείας και της καινοτομίας, μέσω της ενθάρρυνσης, της ενίσχυσης και της επιβράβευσης των επιτευγμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διδασκαλία και την έρευνα.
- Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας με ενίσχυση και προώθηση συνεργασιών, δράσεων δικτύωσης και δημοσιοποίησης και της διεθνούς παρουσίας του Τμήματος, μέσω δράσεων διεθνοποίησης και συγκριτικών αξιολογήσεων με Πανεπιστήμια αντίστοιχου μεγέθους, δίνοντας έμφαση στη διάκριση του Τμήματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που καταγράφονται στο Εγχειρίδιο Ποιότητας του Ιδρύματος, εφαρμόζονται στο επίπεδο του Τμήματος με την κατά περίπτωση απαιτούμενη εξειδίκευση. Όλες οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας του Τμήματος υπόκεινται σε επιθεώρηση και ανασκόπηση, η οποία διενεργείται σε ετήσια βάση από την ΟΜΕΑ σε συνεργασία με την ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος.
Δήλωση πολιτικής ποιότητας
Το τμήμα δεσμεύεται να εφαρμόσει διαδικασίες ποιότητας σε όλα τα προγράμματα σπουδών (πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου) που περιλαμβάνει :
α) την καταλληλότητα της δομής και της οργάνωσης του προγράμματος σπουδών
β) την επιδίωξη μαθησιακών αποτελεσμάτων και προσόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης
γ) την προώθηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του διδακτικού έργου
δ) την καταλληλότητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού
ε) την προώθηση της ποιότητας και ποσότητας του ερευνητικού έργου των μελών της ακαδημαϊκής μονάδας
στ) τους τρόπους σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα
ζ) το επίπεδο ζήτησης των αποκτώμενων προσόντων των αποφοίτων στην αγορά εργασίας
η) την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες, οι βιβλιοθήκες και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας
θ) τη διενέργεια της ετήσιας ανασκόπησης και εσωτερικής επιθεώρησης του συστήματος διασφάλισης ποιότητας του ΠΠΣ καθώς και τη συνεργασία της ΟΜΕΑ με τη ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος.