Την Παρασκευή 25/11/2022 έλαβε χώρα το 3ο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας (https://aquaculture.gr/) στο ξενοδοχείο Athens Marriot Hotel στην Αθήνα, το οποίο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και των εταιριών next is now και DOME consulting firm.
Στις εργασίες του συνεδρίου (περισσότερα) συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (υπουργ. Γιωργαντάς Γ., Υφ., Σ. Κεδίκογλου), Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, Ο πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Αραχωβίτης, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Α. Πάνας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, η ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης, Μέλος Επιτροπής Αλιείας, Κλάρα-Ευγενία Αγκιλέρα Γκαρθία, η ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ., αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στελέχη εταιριών και φορέων, ενόσω διαδικτυακά παρακολουθήθηκε από περισσότερα των 1000 άτομα.
Από το τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών συμμετείχαν στις εργασίες του συμποσίου ο καθ. Κατσέλης Γεώργιος, Πρόεδρος του τμήματος και ο Αν. καθηγητής Θεοδώρου Ιωάννης, Αναπλ. πρόεδρος του τμήματος, ενόσω χαιρετισμό απεύθυνε ο κοσμήτορας της σχολής Γεωπονικών Επιστημών Καθ. Σαλάχας Γεώργιος.
Το άνοιγμα των εργασιών κήρυξε ο εκδότης-διευθυντής της Realnews, Νίκος Χατζηνικολάου και οι συζητήσεις συντονιστήκαν από τους δημοσιογράφους: Μαριάνα Πυργιώτη, Γιώργος Χουδαλάκης και Βάσω Αγγελέτου.
Στο συμπόσιο έγινε ανάλυση των ερωτημάτων:
Πώς και πόσο επηρεάζεται η μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια από τη νέα κρίση; Ποιες πολιτικές και ποια διορθωτικά μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν για την ενίσχυση του κλάδου; Κατά πόσο αλλάζει ο κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός; Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού: Η δυναμική πορεία της ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με καινοτόμες δράσεις; Κατά πόσο και πως θα επηρεάσει θετικά αυτή την πορεία ο θαλάσσιος χωροταξικός στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα παραπάνω;
Το συμπόσιο έχοντας το ύφος παρουσίασης των θεμάτων του κλάδου σε επίπεδο πολιτικών και διείσδυσης τους στην κοινωνία, αποτελεί μια γέφυρα σύνδεσης της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία, όπου για τμήμα μας αποτελεί σημαντική πλατφόρμα ανάδειξης του έργου του αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών, δικαιώνοντας την από τριετία πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδιαίτερα του πρύτανη κ. Μπούρα Χρήστου, για την συμμετοχή στην συνδιοργάνωση του εν λόγω συμποσίου.
Ο Πρόεδρος του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
Γ. Κατσέλης, Καθηγητής
Δείτε τις εργασίες του συμποσίου που παρουσιάστηκε στο Athens Marriott Hotel: